Leterna juventut de les Tecnologies de la Informació

31 enero 2002 (25 Aniversari de la FIB)Sembla que va ser ahir quan va començar el seu camí la Facultat d’Informàtica de Barcelona, però han passat ja vint-i-cinc anys. Llavors jo ja havia iniciat la formació d’aquests nous professionals, com professor a altres institucions privades de la ciutat, i també era professor a la UPB d’altres temes relacionats, així que em vaig incorporar, dintre de les primeres onades de professors, a la nova Facultat.


També recordo que fa vint-i-cinc anys vaig tenir l’oportunitat de donar una conferència sobre el tema de “Les noves Tecnologies” i, precisament, fa poques setmanes que em van demanar donar-ne un altre sobre el mateix tema. Crec que és això el que em fa sentir que no ha passat el temps. I és que estem a un sector on tot es nou eternament, com la serp mítica que mai pot envellir perquè renova la seva pell constantment.


La perspectiva futura apunta el que aquesta tònica romandrà de la mateixa manera  mantenint així un sector eternament jove, gràcies al que la innovació continuarà sent una font inesgotable tant per la renovació tecnològica com per l'extensió de les seves aplicacions a la societat.


Una conseqüència evident de l’anterior es que la repercussió social d'aquestes tecnologies és molt més elevada ara que fa vint-i-cinc anys. Llavors les aplicacions es constrenyien pràcticament al món empresarial i al científic, mentre que ara s’estenen a les llars, a les comunicacions i es troben ficades a l'interior de la majoria d’aparells que ens envolten, pel  que es pot dir que són el motor d’una autèntica revolució social. Fa vint-i-cinc anys també ho dèiem però mai vam arribar a imaginar l’extensió ara assolida.


Però el canvi continuo, per mantenir eternament jove a la serp tecnològica,  té també el seu preu: el reciclatge permanent dels seus professionals.
© Josep Vila 2020